Djeci mlađoj od godinu dana ne bi trebalo davati kravlje niti kozje mlijeko, zato ako ne dojite odaberite neko od zamjenskih mlijeka.

Zamjenksa mlijeka koja se danas mogu naći na tržištu uglavnom su temeljito modificirana kako bi bila što sličnija majčinom mlijeku. Zamjenska mlijeka za dojenčad razlikuju se po tome koliko su praktična za upotrebu i koliko su primjerena po svom sastavu. Neka od zamjenskih mlijeka sadrže probiotike ili su pak s posebnom formulom protiv alergije na laktozu, zato se savjetujte sa svojim pedijatrom koje zamjensko mlijeko odabrati.

Svim zamjenskim dojenačkim vrstama mlijeka se dodaju vitamini i željezo, stoga ako je vaše dijete na "bočici“ savjetujte se sa pedijatrom i o ostalim vitaminskim pripravcima koji, vrlo vjerovatno, u ovom slučaju neće biti potrebni.

Ako posumnjate da dijete ima problema sa stolicom, povraća ili ima kolike, nemojte odmah promjeniti mlijeko, svakako tražite savjet stručnjaka, jer djeca ne podnose česte promjene i upravo na promjene reagiraju.