igraj.se - najbolje web igrice za djecu i odrasleKLINFO.hr
- prvi vodič za klince i roditeljeAnfap - nositelj programa "Sretna beba", "Moja prva godina", "Paketić za sreću" i "Nositi život"Hlapic.net - Hlapićev portalDnevno.hr -  Vaš izvor informacijaIgre
- besplatne igre za djecu, djevojčice i dječakeZvijezda je rođena
...za bebe sa stilomRadioteka - besplatna radio slušaonicaMađioničar Japa - mađioničarski trikovi i komične magijeHarfa - knjige koje vole djecuTIK TIK - koncerti za bebe Žanine Bilićshe.hr -  portal za modernu ženu!


Konstipacija kod djece

zatvor kod djece


Konstipacija, opstipacija ili zatvor - tri naziva za problem koji se kod djece često javlja, ali također često i brzo prolazi. Smatra se da dijete pati od konstipacije kada ima tvrdu stolicu svaka 3 do 4 dana ili ako ima stolicu svaki dan, ali je ona suha uz teško i bolno ispuštanje.

Ako dijete ima zatvor dulje od 2 tjedna radi se o kroničnoj konstipaciji.

Više...

 

Dječje kolike

kolike


Dječje kolike ili trbušni grčevi kod beba koje su zdrave i dobro uhranjene, očituju se nekontroliranim, "produljenim" plačem.

Sve bebe plaču, ali ako je to dulje od tri sata i više od pet dana tjedno, onda je riječ o dječjim kolikama. Svaka peta beba ima grčeve, a podjednako se javljaju kod dječaka i kod djevojčica.

Više...

 

Priprema bočice

Pripremanje bočice ne smijete olako shvatiti, pogotovo ako je riječ o sasvim maloj bebi.

Bez obzira kako održavate čistoću u kući, pranju i steriliziranju bočica morate pristupiti krajnje perfekcionistički. Neka istraživanja pokazuju da svake godine veliki broj djece završi u bolnici zbog gastroentritisa. Novorođenče još nema jaku obranu od klica i trebat će vremena da stekne otpornost, a mlijeko je idealno rasadište klica, pogotovo ako je odstajalo neko vrijeme na sobnoj temperaturi.


Više...

 

Dijareja kod djece

presvlačenje bebe
Dijareja je učestalo oslobađanje neformirane vodene stolice. Mnogi su razlozi koji dovode do toga, a ne moraju uvijek biti ozbiljni.

Više...

 

Kako odabrati zamjensko mlijeko

Djeci mlađoj od godinu dana ne bi trebalo davati kravlje niti kozje mlijeko, zato ako ne dojite odaberite neko od zamjenskih mlijeka.

Zamjenksa mlijeka koja se danas mogu naći na tržištu uglavnom su temeljito modificirana kako bi bila što sličnija majčinom mlijeku. Zamjenska mlijeka za dojenčad razlikuju se po tome koliko su praktična za upotrebu i koliko su primjerena po svom sastavu. Neka od zamjenskih mlijeka sadrže probiotike ili su pak s posebnom formulom protiv alergije na laktozu, zato se savjetujte sa svojim pedijatrom koje zamjensko mlijeko odabrati.

Svim zamjenskim dojenačkim vrstama mlijeka se dodaju vitamini i željezo, stoga ako je vaše dijete na "bočici“ savjetujte se sa pedijatrom i o ostalim vitaminskim pripravcima koji, vrlo vjerovatno, u ovom slučaju neće biti potrebni.

Ako posumnjate da dijete ima problema sa stolicom, povraća ili ima kolike, nemojte odmah promjeniti mlijeko, svakako tražite savjet stručnjaka, jer djeca ne podnose česte promjene i upravo na promjene reagiraju.
 

Kako znati da je beba spremna za dohranu?

Vaša beba će vam dati jasne znakove da je spremna i na drugu hranu.

Kontrola glave -
vaša beba mora biti u stanju držati glavu uspravno kako bi jela.

"Refleks izbacivanja“ - kako bi beba mogla zadržati hranu u svojim ustima, a zatim ju i progutati, beba mora prestati koristiti jezik kako bi izbacivala hranu van.

Čvrsto sjedenje - iako možda još nije spremna sjediti samostalno na visokoj stolici, mora biti u stanju sjediti uspravno uz pričvršćivanje kako bi mogla jesti.

Žvakanje - jezik i usta se razvijaju usporedo s probavnim traktom. Da bi započeli s krutom hranom, beba mora biti sposobna pogurati hranu prema iza i progutati ju.

Težina i starost bebe  - kada beba otprilike udvostruči svoju porođajnu kilažu i stara je najmanje 4 mjeseca, smatra se da je spremna za dohranu.

Apetit - ako primjetite da je vaša beba stalno gladna vjerovatno joj nije dosta samo mlijeko i traži još hrane kako bi zadovoljila  svoje potrebe.

Znatiželja - Ako primjetite da je vaša beba počela promatrati vaš tanjur kad jedete i ispušta čudne zvukove, vjetovatno vam želi reći da je spremna da i ona proba "hranu za odrasle“.

 

Uvođenje krute hrane

Vaše dijete prolazi različite faze razvoja i rasta i svaka ta faza donosi novosti u prehrani vaše bebe.Ne morate se čvrsto pridržavati niti jednog vodiča koji savjetuje unos prehrane, sasvim je svejedno da li će te započeti s mliječnim, voćnim ili povrtnim kašicama. Bitno je samo da ne dajete potencijalne alergene prije vremena te da uvodite u prehranu jednu po jednu namirnicu.

Donosimo vam osnovne preporuke za uvođenje krute hrane obzirom na dob djeteta.

Više...

 

Kako upoznati bebu s krutom hranom?

Kad odlučite ponuditi prvu žličicu svojoj bebi morate izabrati dobar trenutak. Dijete ne smije biti umorno ili nervozno, ali niti pregladno. Ako je pregladno neće imati volju eksperimantirati s novim. Najbolje bi bilo da mu date prvu žličicu između dva obroka. Ako se hrani svaka četiri sata, dajte mu da proba dva sata nakon njegova redovita obroka. Imajte na umu da od samog početka stvarate svoje male rituale te da navikavate dijete na pravilno hranjenje.
Trudite se jesti uvijek za stolom i da ste svi na okupu. Kada je vrijeme hranjenja nemojte da bebi nešto drugo odvlači pažnju. To ne znači da mora biti potpuna tišina u stanu, ali nikako nemojte dozvoliti da gleda televizor i jede. Takvi načini hranjenja su prije svega opasni jer mogu bebi odvući pažnju. Dok jede mora biti fokusiran na hranu kako bi uopće bio svjestan toga što trenutno radi, u suprotnom beba jede refleksno i ne stvara ritual "ručanja“.

Koliko puta dnevno beba treba jesti
Na početku uvođenja krute hrane beba će jesti jednom dnevno rijetku kašicu žitarica sa mlijekom (izdojenim ili zamjenskim). Dok u dobi od 8 mjeseci krutu hranu treba jesti tri puta dnevno.

U ovom periodu tipičan dnevni jelovnik bi mogao izgledati ovako:
- dojenje ili zamjensko mlijeko
- žitarice
- žuto i zeleno povrće
- voće
- manje količine proteina: piletina, tofu, sir

 

Hrana koju treba izbjegavati

Do 1. godine života bebe trebalo bi izbjegavati neke namirnice.

Med može sadržavati bakteriju Clostridium botulinum koja uzrokuje botulizam. Kod odraslih to nije opasno, jer probavni trakt se može obraniti od ovih bakterija, ali kod beba može uzrokovati opasne toksine u organizmu.

Kikiriki je najčešći alergen i neki stručnjaci savjetuju izbjegavati ga čak do treće godine.

Kravlje mlijeko trebate izbjegavati do prvog rođendana jer sadrži protein koji bebin probavni trakt ne može probaviti, ne sadrži nutritivne vrijednosti koje su potrebne djetetu i sadrži minerale koji mogu naštetiti bubrezima.

Citruse treba izbjegavati barem do 10. mjeseca starosti.

Dijete može biti alergično na bilo šta, ali u 90% slučajeva najčešći su alergeni:
kikiriki, jaja, mlijeko, pšenica, soja, jagode, orašasti plodovi, rajčica, riba (tuna, losos i sabljarka) te morski plodovi (školjke i rakovi).

 

 


Portal o planiranju trudnoće i trudnoći, porodu, prvim godinama u životu bebe i roditeljstvu. Cilj ovog portala je omogućiti jednostavan i pregledan izvor informacija svima koji se odluče za obitelj i roditeljstvo.
Anketa
Idete s djecom na odmor, kakav smještaj preferirate?