beba
Pročitajte što dr. Spock i dr. Parker ističu da je važno znati o njegi penisa kod malih beba i djece te kakvi su stavovi o obrazivanju i iz kojih se razloga provodi.

Prepucij
Prepucij je slobodni dio kože koji prekriva glavicu penisa. Otvor prepucija je dovoljno velik da dječak slobodno mokri, ali i dovoljno mali da zaštiti otvor penisa od pelenskog osipa.

 

Kako dječak raste, prepucij se postupno odvaja od glavice penisa pa se može prevući preko nje. Obično su potrebne tri godine za potpuno odvajanje i slobodno prevlačenja prepucija preko glavice. U nekih dječaka to se produži i do doba mladenaštva, što nije razlog za zabrinjavanje. Svakodnevno će pranje, čak i bez prevlačenja prepucija, očuvati penis čistim i zdravim.

Ako nježno prevučete prepucij, koliko normalno može, vidjet ćete bijelu, voštanu nakupinu (zvanu smegma) na glavici penisa. To je posve normalno. Smegmu proizvode stanice na unutarnjoj strani prepucija, a služi kao prirodno sredstvo za podmazivanje između prepucija i glavice. (Također podmazuje glavicu penisa tijekom snošaja.)

Obrezivanje
Obrezivanje je odstranjivanje prepucija, što ostavlja glavicu penisa nepokrivenom. Obično se izvodi tijekom prvih nekoliko dana nakon porođaja. Podrijetlo obrezivanja je nepoznato, ali se provodi već 4000 godina u mnogim dijelovima svijeta zbog različitih razloga. Za Židove i muslimane obrezivanje ima vjersko značenje. U nekim je kulturama to ritual uvođenja dječaka u svijet odraslih muškaraca.

Obrezivanje je u dvadesetom stoljeću često provođeno iz nekoliko razloga. Neki se roditelji plaše da će se njihov neobrezani sin nelagodno osjećati u društvu obrezanog oca, starije braće ili prijatelja u školi. Nema tu zapravo razloga za zabrinutost, ako se roditelji pomire s vlastitom odlukom. Možete mu objasniti kako ste saznali da obrezivanje nije prijeko potrebno za zdravlje pa ga niste htjeli izložiti tako bolnoj operaciji odmah nakon rođenja. Mnogi liječnici smatraju da normalno skupljanje smegme između prepucija i glavice penisa može katkada uzrokovati blagu upalu ili infekciju. Zapravo, redovito je pranje isto tako učinkovito u sprečavanju ovih problema kao i obrezivanje.

Znanstvenici su vjerovali da žene obrezanih ljudi rjeđe obolijevaju od cervikalnog karcinoma, ali su to novija istraživanja opovrgnula. Neke su studije u kasnim osamdesetim ukazale na mogućnost da neobrezani dječaci imaju češće urinarne infekcije tijekom djetinjstva. Međutim, istraživanje nije uzimalo u obzir provođenje redovite higijene tog područja - dakle nema završnog dokaza da bi obrezivanje, samo po sebi, sprečavalo urinarne infekcije. (Obrezani dječaci također boluju od urinarnih infekcija.) Ove se infekcije lako liječe antibioticima ako se otkriju u ranijem stupnju. Najbolje je stoga imati na umu da je pravilna higijena spolovila (redovito pranje tijekom kupanja) puno važnija od toga je li dječak obrezan ili nije.

Ako namjeravate obrezati dječaka, trebate znati daje to razmjerno sigurna operacija. Krvarenje i infekcija su najčešći rizici takve operacije, međutim lako se rješavaju. Obrezivanje je nedvojbeno bolno za dijete, ali se anestezija ne koristi zbog rizika koje nosi sama po sebi. U pravilu se dijete oporavi od stresa uzrokovanog operacijom u roku od 24 sata. Ako se vaše dijete i nakon tog razdoblja osjeća nelagodno, ili ima neobično krvarenje, ili oteknuće penisa, smjesta se javite liječniku.

Držim da nema čvrstoga medicinskog dokaza koji bi opravdao rutinsko obrezivanje svih dječaka. Neki će roditelji inzistirati na obrezivanju zbog religijskih razloga. U svim ostalim slučajevima predlažem da prepucij ostavimo onakvim kakvim ga je priroda stvorila.Zašto je obrezivanje štetno poslije doba dojenaštva

Pitanje obrezivanja katkad iskrsne kasnije u djetinjstvu, bilo zbog upale ispod prepucija ili zato što dijete masturbira. Prije, dok nije prihvaćeno daje masturbacija posve prirodna i dok nije shvaćeno kolika je vrijednost dječjih osjećaja, činilo se logičnim obrezati dječaka zbog bilo kojeg od tih razloga. Roditelji ili liječnik bi rekli: "Možda masturbira zbog neugode uzrokovane infekcijom." Takva teorija" "gura kola ispred rude".

Danas znamo daje dječak, osobito u dobi između treće i šeste godine, opterećen strahom da bi nešto moglo ozlijediti njegov ud. Ovaj bi ga strah mogao natjerati da istražuje taj dio tijela i time ga lagano nadraži. U takvom bi slučaju, sasvim je jasno, operacija imala poguban učinak za njegove strahove.

Obrezivanje u mlađoj dječjoj dobi ozbiljno remeti njegov emocionalni mir jer se savršeno uklapa u djetinju bojazan da bi mu penis mogli odrezati kao nekakvu kaznu za loše vladanje. Opasnost od psihičke traume zbog obrezivanja najveća je u dobi između prve i šeste godine života, ali određena opasnost postoji tijekom cijelog mladenaštva.

U rijetkim slučajevima, kad je obrezivanje starijeg dječaka potrebno iz medicinskih razloga, treba o tome unaprijed s njim razgovarati. Pokažite mu taj komadić kožice koji će liječnik skinuti i uvjerite ga kako se ništa neće dogoditi njegovu penisu. Kažite mu da će isprva boljeti, ali da će penis brzo zacijeliti. Ostavite mu dovoljno vremena za razmišljanje i postavljanje pitanja. Budite strpljivi, jer će možda isto pitanje postavljati više puta ili na više načina, dok ne bude zadovoljan odgovorom.

Uvjerite ga kako operacija nije nikakva kazna.

beba i tata
Njega penisa

Pravilnu higijenu spolovila važno je provoditi od rođenja, bio dječak obrezan ili ne. To je samo dio općeg privikavanja na osobnu higijenu.

Ako dječak nije obrezan, penis treba prati tijekom svakog kupanja. Nije potrebna nikakva posebna procedura. Treba nježno oprati vanjski otvor prepucija što će odstraniti nakupine smegme.

Neki roditelji žele biti posve sigurni da su prepucij i penis čisti koliko god mogu biti. U tom slučaju posve blago povucite prepucij preko glavice dok ne osjetite prvi otpor. Isperite smegmu i dobro isplahnite vodom. Nikada silom ne navlačite prepucij preko glavice. To može uzrokovati infekciju i druge komplikacije. Prepucij će se sam s vremenom osloboditi.

Ako je dječak obrezan, često mu mijenjajte pelene dok rana ne zaraste. To će umanjiti mogućnost nadraživanja i infekcije od mokraće i izmeta. Oko tjedan dana, dok rana cijeli, poštujte liječničke upute o njezi penisa - što napraviti sa zavojima, kako kupati i sušiti te kako upotrebljavati masti i losione. Nakon što rana zacijeli, penis možete prati kao i svaki drugi dio tijela.

Erekcije
Često dječaci imaju erekciju uda, posebice kad je mokraćni mjehur pun ili tijekom mokrenja. Takve erekcije nemaju nikakva značenja.

========================================================

tekst prenesen iz knjige:

Dr. Spock
"Dr. Spock - odgoj i njega djeteta", Benjamin Spock i Steven J. Parker

Najvažniji priručnik za roditelje potpuno prilagođen novom stoljeću

Generacije roditelja imale su puno povjerenje u pedijatrijski bestseler dr. Spocka. I u novom stoljeću ostao je najvažnija i najpotpunija knjiga s odgovorima na sva pitanja. Suradnja između dr. Spocka i dr. Parkera rezultirala je novim i dopunjenim poglavljima koja odgovaraju izazovima i promjenama novog stoljeća.

Napisana tako da daje brze i jednostavne reference, a uključujući potpuno novo poglavlje koje pokriva pubertet, ova knjiga daje najnovije savjete i informacije o temama poput:
> dojenja - najnoviji stavovi, s prilagođenim tehnikama za zaposlene majke
> raspored cjepiva
> njezi bebe
> preporuke o vitaminima i prehrani
> uobičajena medicinska pitanja i odgovore o kašlju, pelenskom osipu, proljevu u beba, skoliozi i aknama
> karijeri i roditeljstvu
> razgovoru s djecom o seksu, kontracepci, homoseksualnosti, cigaretama, alkoholu i drugim drogama
> problemima sa školom i učenjem
> djeci s poteškoćama
> njezi zubi u djece
> odgoju nenasilne djece
> prvoj pomoći i sprečavanju ozljeda

Bolje nego ikada prije ovaj će osnovni i klasični priručnik pomoći svim roditeljima da se na najbolji način suoče sa svim mogućim izazovima i odgovornostima dajući im novo pouzdanje i veselje. Baš kao što je dr. Spock običavao reći: Vjerujte sami sebi. Znate mnogo više nego što mislite.

opseg knjige: 536 str.

Knjigu možete kupiti na štandu e-beba portala
po posebnoj akcijskoj cijeni od 160 kn
i to na sljedećim sajmovima:
Varaždinskom obiteljskom sajmu
26.3. - 27.3.2011.
Dječjem sajmu u Rijeci u 5.mj. 2011. (točni datumi slijede)
Dječjem sajmu u Zagrebu
u 9. mj. 2011. (točni datumi slijede)