bebica spavaZa hladna vremena temperaturu u dječjoj sobi potrebno je održavati između 20 i 22ºC tijekom dana, a tijekom noći između 15 i 18ºC.

Ako je temperatura u zatvorenom prostoru viša od navedenih, tada suh i zagrijan zrak može osušiti membranu sluznice nosa te je učiniti osjetljivom na mikroorganizme koji uzrokuju prehladu. Pregrijan zrak u prostoriji također će isušiti i kožu te izazvati svrbež.

Ugodan i topao krevetić
Umjesto da djetetovo mjesto za spavanje utopljavate grijanjem cijele sobe, što bi rezultiralo isušivanjem zraka te potaknulo razne, ranije navedene probleme, probajte neke od sljedećih metoda:

•    Djetetov krevetić ugrijte termoforom ili grijačem. Pripazite samo prije stavljanja djeteta u krevetić da plahta nije prevruća.

•    Upotrijebite flanelske plahte, koje su čak i za hladnog vremena ugodne na dodir.

•    Dijete pokrijte slojevito, kako bi mu bilo ugodno i toplo. Ako dijete tijekom spavanja odbacuje pokrivače i otkriva se, stavite ga spavati u vreću za spavanje.

•    Imajte na umu da je noću svježije nego danju te da su tijekom sna potrebni dodatni pokrivači, budući da se metabolizam usporava.

No, nemojte učiniti klasičnu pogrešku i dijete previše utopliti za spavanje - ako se noću budi u znoju, uklonite jedan ili dva sloja pokrivača.