Tuberkuloza
U prvoj godini života djeteta cijepljenje se započinje već na rođenju cijepljenjem protiv tuberkuloze.
Ono je obavezno u našoj zemlji i u većini nerazvijenih zemalja, dok se u visokorazvijenim zemljama sa stopom bolesti manjom od 20 oboljelih na 100.000 stanovnika cijepi samo ugrožena populacija. Cjepivo je pripremljeno od kulture živog oslabljenog bacila goveđe tuberkuloze - bacilus Calmette-Guerin, te se naziva BCG-cjepivo.Iskustvo diljem svijeta pokazalo je da cijepljenje općenito smanjuje rizik oboljevanja djece od tuberkuloze za oko 50% te štiti od teških oblika bolesti (tuberkuloznog meningitisa i milijarne tuberkuloze). Posebne kontraindikacije za cijepljenje novorođenčadi je nasljedna imunodeficijencija u obiteljskoj anamnezi i HIV-seropozitivna majka. Nedonošena djeca se cijepe kada dosegnu težini 2500 g.

Bolesti uzrokovane H. Influenzae
Haemophilus influenzae tip B (HiB) je jedan od glavnih uzročnika teških infekcija djece dobi od 3 mjeseca do 5 godina. Obzirom da može prouzročiti gnojni meningitis, perakutni epiglositis, pneumoniju, gnojni pleuritis, gnojni perikarditis, osteomijelitis, flegmonu mekih tkiva i sepsu, cijepljenje treba započeti već poslije drugog mjeseca života. Komercijalnim pripravcima cjepiva protiv HiB osnovu čini polisaharidni antigen kapsule hemofilusa influenzae tip B koji je vezan (konjugiran) na različite proteinske nosače. Na tržištu postoje monovakcine HiB ili kombinirana cjepiva - DTP+HiB, DTaP+HiB, DTaP+IPV+HiB. Nema posebnih kontraidikacija za primjenu cjepiva protiv hemofilusa influenzce tip B .

Difterija, Tetanus, Pertusis
Difterija je uzrokovana lokalnim i općim učinkom snažnog toksina koji stvara Corynobacterium diphteriae. Cjepivo protiv difterije je inaktivirani difterijski toksin (anatoksin) koji izaziva obrambenu reakciju na pravi toksin u vidu neutralizirajućih antitijela, tako da se cijepljenjem stjeće otpornost prema djelovanju toksina.Imunizacija uvjetuje znatnu, ako ne i potpunu zaštitu od bolesti u 80% cijepljenih. Od najranije prakse cijepljenje se provodi u kombinaciji s cjepivom za tetanus (DT) ili u trostrukoj kombinaciji s cjepivima za tetanus i pertusis (DTwP, DTaP). Potpuno provedeno cijepljenje s docjepljivanjem pruža potpunu zaštitu od infekcije uzročnikom difterije tijekom 5-6 godina, a vjerojatno i dulje. Za cijepljenje protiv difterije nema posebnih kontraindikacija.

Tetanus je slično kao i difterija uzrokovan učinkom snažnog egzotoksina koji strava Clostridium tetani. Cjepivo protiv tetanusa je inaktivirani toksin - anatoksin koji u ogranizmu izaziva stvaranje specifičnih neutralizirajućih antitijela protiv pravog toksina. Anatoksin tetanusa primjenjuje se sam - anaTe, u kombinaciji s toksoidom difterije -DT ili u trostrukoj kombinaciji s anatoksinom difterije i cjepivom protiv pertusisa - DTwP ili DTaP. Potpuno provedeno cijepljenje s docjepljivanjem osigurava potpunu zaštitu u 99% cijepljene djece.Posebnih kontraindikacija za cijepljenje protiv tetanusa nema.

Pertusis je teška respiratorna bolest, osobito u male djece, koju uzrokuje bakterija Bordetella pertussis. Cjepivo protiv pertusisa kombinirano je s toksoidima difterije i tetanusa. Postoje dvije skupine cjepiva protiv pertusisa. U prvoj je skupini klasično ili cjelostanično cjepivo načinjeno od cijelih, toplinom inaktiviranih bakterija Bordetella pertussis (DTwP ili DiTePer). Drugoj skupini pripada tzv. acelularno cjepivo načinjeno od dijelova inaktiviranih bakterija koji sadržavaju od dva do pet raznih antigena B.perttussis. Acelularna cjepiva načinjena su da bi se smanjile značajne nuspojave koje nastaju nakon cijepljenja klasičnim cjepivom, zadržavajući jednaku imunogenost. Zaštitno djelovanje protiv pertusisa pojavljuje se nakon druge doze, traje uz primjenu cjelostaničnog cjepiva najmanje tri, ali i do 7 godina. Imunogenost cjepiva je oko 80%. Posebne kontraindikacije za primjenu DTP ili DTaP cjepiva su evolutivna bolest središnjeg živčanog sustava i ranije teže reakcije na cjepivo: vrućica preko 40 C u prvih 48 sati, hipotonično-hiporeaktivni napad, trajno vrištanje u trajanju duljem od 3 sata unutar 48 sati, konvulzije unutar 7 dana, encefalopatija.Poliomijelitis
Poliomijelitis je teška bolest koju uzorkuju polio virusi iz skupine enterovirusa. Cijepljenje protiv poliomijelitisa pruža dugotrajnu, vjerojatno doživotnu zaštitu od bolesti. Postoje dvije vrste cjepiva: oralno cjepivo koje sadžava sva tri tipa (tip1,2,3) živog, oslabljenog virusa (OPV ili Sabinovo cjepivo) i inaktivirano parenteralno cjepivo koje sadržava antigene svih triju tipova virusa (IPV ili Salkovo cjepivo). Živi virus cjepiva izlučuje se stolicom, pa tako djeluje zaštitno na okolinu, izaziva staničnu i humoralnu imunost i sprečava umnažanje i širenje divljeg soja virusa preko probavnog trakta. Posebnih kontraindikacija za cijepljenje nema.

Morbili, Rubeola, Paotitis
Cjepivo protiv ove tri bolesti primjenjuje se u Hrvatskoj u kombiniranom pripravku (MoPaRu) koji sadržava živi, atenuirani virus morbila soj Edmonston-Zagreb umnožen na kulturi humanih diploidnih stanica, živi, atenuirani virus parotitisa soj L-zagreb, umnožen na kulturi aleukoznih pilećih fibroblasta, te živi, atenuirani virus rubeole soj 27/3 umnožen na kulturi humanih diploidnih stanica. Nakon cijepljenja jednom dozom u 95% cijepljenjih mogu se dokazati antitijela protiv virusa ospica, parotitisa i rubeole. Zaštita traje godinama. Posebne kontraindikacije za ovo cjepivo su alergija na jaje i neomicin, imunodeficijencija, te imunoglobulini primjenjeni unutar zadnja tri mjeseca.

Hepatitis B
Cijepivo protiv hepatitisa B pripremljeno je tehnologijom rekombiniranja DNK in vitro, tako da se kvaščeve gljivice osposobe za produkciju antigena HBsAg. Ovako pripremljeno cjepivo je sigurno od kontaminacije drugim infektivnim agensima i ima vrlo malo nuspojava. Nakon cijepljenja s tri doze cjepiva u 90% odraslih i 95% djece postiže se zaštitni titar protutijela koji štitit cjepljenika tijekom 5-8 godina, no budući da stečena imunosna memorija ostaje godinama nepromjenjena, zaštita od infekcije vjerojatno je dugotrajnija.